Lees mijn blogs als eerste op LinkedIn.

Volg Van den Berg Product Innovatie en blijf op de hoogte.

 

 

 

Een samenwerking van industrieel ontwerpers

april 2021

Coopkracht is een coöperatie van creatieve professionals in Zutphen. Ik ben hier al jaren lid van. Als industrieel ontwerpers van Coopkracht werken we graag samen aan projecten. We sparren over ontwerpvraagstukken, inspireren elkaar bij het vinden van ideeën en oplossingen en we gebruiken elkaars ervaring en inzichten om tot een beter eindresultaat te komen.

Een voorbeeld van zo’n Coopkracht project is het Around Fix System, een klemsysteem voor fietsmanden dat geschikt is voor alle bagagedragers, ook van elektrische fietsen. Samen met Coopkracht lid Peter Mol van Outline zijn er veel verschillende concepten bedacht. Van een aantal concepten zijn functie-modellen gemaakt. Op basis van de marktkennis van de opdrachtgever is de conceptkeuze gemaakt. Voor de uitwerking van het concept hebben we CAD modellen gemaakt en met een 3D-print van het klemsysteem zijn tests gedaan. Het Around Fix Systeem wordt geproduceerd in China en vooral op de Duitse markt goed verkocht.

www.coopkracht.net

 

 

 

Een afdichting lijkt vaak zo eenvoudig
maart 2021

Een dop op een fles draaien of tijdens het sporten een bidon open en dicht maken. Je verwacht dat een dichte fles niet lekt. Toch komt er heel wat bij kijken om een goede afdichting te maken. Ik heb veel ervaring op dit gebied en adviseer je graag.

Afdichtingen worden voor verschillende toepassingen ontwikkeld. Je wilt iets open maken en vervolgens weer waterdicht af kunnen sluiten. Je maakt gebruik van een messing koppeling die ook tijdens het draaien waterdicht moet blijven.
Een goede afdichting is een combinatie tussen een hard en zacht materiaal. Voor iedere toepassing wordt het juiste materiaal gekozen. Dit kan 2K zijn maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Wat dicht je af? Gaat het om water, koolzuurhoudende dranken of een saus? Dan moet het materiaal food-proof zijn. Hoeveel druk staat er op de afdichting? En hoeveel kracht mag de gebruiker leveren, als het om een afdichting in combinatie met schroefdraad gaat. Allemaal overwegingen die de uiteindelijke materiaalkeuze en geometrie bepalen. De seriegrootte is ook bepalend voor de oplossing.

Bij de Roll-in Shower hebben we gezocht naar een soepele en waterdichte manier om water aan te voeren. Terwijl de doucheslang in- of uitrolt, draait de koppeling met de waterleiding soepel mee waardoor er weinig kracht nodig is. Hiervoor is een messing draaikoppeling met afdichtingen ontworpen die een lage draaiweerstand heeft.  

Ook bij de Dopper is de afdichting een belangrijk onderdeel van het product. Per type fles is een geschikte afdichting ontworpen. Bij de cup van de Dopper Steel is bijvoorbeeld voor een silicone afdichtingsring gekozen. Ik heb ook een oplossing bedacht om alle losse afdichtingsringen goed op hun plek te houden.

Voordat ik zelfstandig productontwikkelaar werd, werkte ik een paar jaar aan het vat van het thuistapsysteem van Heineken, de Beertender. Hier ligt de basis van mijn kennis over afdichtingen. In 2003 werd de Beertender geïntroduceerd. Dit product voldoet aan de uiterst strenge kwaliteitseisen van Heineken en is geschikt voor massaproductie, grootschalige verwerking en retourgebruik. Het BeerTender-vat was erg succesvol en werd wereldwijd jaren gebruikt.